HALI toimii Wellnessmalli-kilpailun pääyhteistyökumppanina jo toista vuotta. Wellnessmalli-kilpailijat ovat näkyneet erityisesti HALIn Instagram-tilillä, jossa he ovat päässeet esittäytymään ja kertomaan elämästään ja syistä osallistua kilpailuun. Kisan tehtäviin kuuluu yhteistyön tekeminen jonkin HALIn jäsenen kanssa, joten kesän aikana myös kilpailijoiden omissa kanavissa esitellään HALIn jäseniä ja toimialoja. HALI esittelee kisaajat myös omilla nettisivuillaan kisakauden aikana.
Wellnessmalli 2022 -kilpailu alkaa kääntyä loppua kohti, ja finaaligaala lähestyy kovaa vauhtia. Jututimme jälleen kerran kilpailijoita kisaamisesta, tulevaisuuden suunnitelmista ja sote-alasta. Tällä kertaa haastateltavina olivat Amanda, Emma ja Linda.
Amanda Mäkelä on 29-vuotias espoolainen. Kisan ulkopuolella hän opettaa balettia lapsille ja nuorille ja ohjaa lisäksi joogaa ja ryhmäliikuntaa.
Emma Länsivuori, 25, työskentelee psykiatrisena sairaanhoitajana mielialahäiriöpolilla. Työn ja Wellnessmalli-kisan ulkopuolella hän tanssii Tapparan cheerleadereissa. Ensi kaudella hän aloittaa tiimin kapteenina.
Linda Sillanmäki on myös psykiatrinen sairaanhoitaja. Hän tekee mielenterveys- ja päihdetyötä ja suunnittelee jatkavansa opiskelua hoitotieteisiin.
Jännittynyt ja innostunut tunnelma
Kun kilpailijoilta kysyy tunnelmia kisaan liittyen, kuuluu kaikkien vastauksista samanaikainen jännitys ja innostuneisuus. Kaikki myös painottavat, että kisa on tarjonnut heille paljon kasvun paikkoja ja uusia mahdollisuuksia.
”Olen löytänyt kisan kautta itsestäni sellaisia asioita, joita tavallaan tiesin itsessäni olevan, mutta joita en vain osannut tuoda esille. Toivon että pääsen jatkossa työskentelemään hyvinvointialan parissa, erityisesti lasten ja nuorten terveys ja liikuttaminen ovat asioita, joiden parissa haluan työskennellä vielä lisää”, Amanda Mäkelä kertoo
Emma Länsivuorelle kisa on tuonut lisää kaivattua rohkeutta omaan tekemiseen.
”Tuntuu, että olen löytänyt oman potentiaalini kisan kautta. Aiemmin ajattelin etten kehtaa ja mietin, mitä muut ajattelevat. Jos puhutaan jatkosta, niin haluan tulevaisuudessa ehdottomasti tehdä somea ja työllistää itseni hyvinvointialan yrittäjänä. Psyykkinen puoli on minulle erityisen tärkeä, ja haluaisin tuoda sitä enemmän esiin ja näen siinä Suomen kentällä markkinarakoa.”
Myös Linda Sillanmäki kertoo kilpailun tuoneen hänelle rohkeutta
”Olen saanut paljon luottoa omaan itseni ja siihen, että unelmia voi tavoitella. Aiemmin olen kuulunut niihin, jotka ajattelevat että no, ei nyt viitsi liikaa tavoitella ettei tule pettymyksiä. Nyt olen saanut näkemystä siitä, että asiat ovat tavoitettavissa ja niiden eteen on mahdollista tehdä töitä. Haluaisin toimia hyvinvointialan yrittäjänä ja yhdistää mielenterveyspuolta ja somea.”
Ensiaskelia yrittäjän polulla
Kilpailijoilla on selvästi voimakas veto yrittäjän uralle, ja ideoita piisaa. Kaikki kertovatkin saaneensa uutta inspiraatiota muilta kisaajilta.
”On ollut ihanaa ja rohkaisevaa nähdä vierestä, kun kisaajista moni toimii kevytyrittäjinä. Haluaisin ehdottomasti lukea itseni vielä psykoterapeutiksi. Itselläni on vähän pientä ideaa liikunnan ja psykoterapian yhdistämisen suhteen”, Länsivuori paljastaa.
”Olen ennen ollut sellainen joka ei ole ennen voinut edes haaveilla yrittäjyyttä. Se on tuntunut liian riskiltä ja vaikealta. Nyt olen saanut rohkeutta sen tekemiseen, ja olen jo jonkin aikaa toiminut kevytyrittäjänä somen parissa. Minua kiinnostaa puhujakeikat, ja haluaisin käydä esimerkiksi luennoimassa mielenterveysaiheista”, Sillanmäki kertoo.
Mäkelällä on puolestaan takanaan jo jonkin verran yrittäjäkokemusta.
”Olen ohjannut tunteja ja vetänyt tyhy-päiviä ja joogaa. En ole sanonut tätä vielä kellekään, mutta minulla on idea jonka haluaisin toteuttaa: haluaisin tuoda tanssipiireihin lisää asioita esimerkiksi joogasta ja toisaalta tuoda tanssijuttuja muun liikunnan ja hyvinvoinnin alueille.”
Sote-uudistus mietityttää
Myös hyvinvointialaan tutustuminen on tuonut kisaajille uusia ajatuksia. Erityisesti sote-uudistus mietityttää kisaajia.
”Se tulee todennäköisesti vaikuttamaan myös omaan työhöni tulevaisuudessa”, Emma Länsivuori pohtii.
Linda Sillanmäki on samoilla linjoilla, mutta toteaa muutoksen olevan myös mahdollisuus parantaa palveluita.
Mitä erilaisempia meitä on, sitä enemmän voimme tehdä yhteistyötä ja sitä helpompi meidän on löytää ratkaisuja.
”Näen sen myös markkinarakona lähteä kehittämään uutta, jolla voitaisiin täyttää palveluissa olevia aukkoja. Toivoisin, että löytäisin itse jotain, mitä voisin lähteä toteuttamaan esimerkiksi mielenterveyspuolella ennaltaehkäisevässä työssä.”
Amanda Mäkelä on puolestaan ollut alasta positiivisesti yllättynyt.
”En edes tiennyt, miten paljon eri yrityksiä ja yksityisen ja julkisen yhteistyökuvioita on. Tuli sellainen helpotus, että itsellenikin on paikka täällä, koska meitä on niin paljon erilaisia. Luulin, että pitää olla jokin tietty polku, mutta eihän se pidä paikkansa. Mitä erilaisempia meitä on, sitä enemmän voimme tehdä yhteistyötä ja sitä helpompi meidän on löytää ratkaisuja. Siitä tuli oikein hyvä olo.”