Jyväskylässä julkisesti tuotettu hoivavuorokausi maksoi vuonna 2022 kaupungille keskimäärin lähes 150 euroa, kun vastaavasti Jyväskylän ostama yksityinen palvelu maksoi kaupungille noin 127 euroa.
Laskelmat julkisen kustannuksista perustuvat vuoden 2022 tilinpäätöksiin, jotka ovat viimeisimmät saatavilla olevat tiedot. Yksityisen hintana on käytetty vuonna 2022 voimassa olleiden yksihintamallin hintojen keskiarvoa. Käytössä yksihintamalli, jossa hinta on ollut 30.4.2022 saakka 120 euroa/vrk ja 1.5.2022 alkaen 140 euroa/vrk.
Yksityisen vertailuhintana käytetyt luvut sisältävät samat erät kuin kunnan oman tuotannon vuorokausihinta. Yksityisen palveluntarjoajan on katettava palvelusta maksetulla korvauksella kaikki hoivavuorokauden tuottamisesta aiheutuvat kustannukset.
Kunnat ja hyvinvointialueet ovat oikeutettuja 5 % suuruiseen alv-palautukseen ostaessaan palvelun yksityiseltä toimijalta. Koska selvityksessä tarkastellaan julkisen tuotannon kustannusta hyvinvointialueelle verrattuna yksityisen tuotannon kustannukseen hyvinvointialueelle, on yksityisen saamasta korvauksesta vähennetty 5 % alv-palautus.
HALIn analyysin perusteella Jyväskylän tilinpäätöksistä puuttui vyörytykset*, jotka tyypillisesti muodostavat osan hoivavuorokauden hinnasta. Laskelmiin on lisätty maltillinen 5 % vyörytys.
Mukana laskennassa olivat Jyväskylän omista yksiköistä Korpilahden Iltatähti, Piippurannan ryhmäkodit, Hannalan hoivakoti sekä Huhtasuon palvelutalo.
*Vyörytyksillä tarkoitetaan kustannuksia, jotka eivät synny hoivakodissa, mutta aiheutuvat sen toiminnasta. Vyörytykset sisältävät tyypillisesti yleiskustannuksia, joita ovat muun muassa palkkahallinnon, henkilöstöhallinnon, kirjanpidon, vanhuspalveluiden välijohdon ja ICT:n kustannukset. Vyörytysten kanssa vertailukelpoiseksi vuorokausihinnaksi Jyväskylässä muodostui 149,56 euroa sisältäen hoivan ja aterian.