Sosiaali- ja terveysministeriö tiedotti tiistaina 27.8, että se käynnistää lainvalmistelun sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajarekisteri Soterin ruuhkan purkamiseksi. HALI pitää tärkeänä, että tilapäisen lainsäädännön lisäksi Soterin toimivuutta kehitetään. 

Uuden Soteri-rekisterin tekniset ongelmat ja valvontalain kiristyneet ehdot sote-ammatinharjoittajille aiheuttivat heti vuoden alussa tuhansien hakemusten ja useiden kuukausien jonot, joita ei ole saatu purettua. 

Valvontalain muuttaminen on ainoa nopea ratkaisu tilanteen korjaamiseksi. HALI on vaatinut lakimuutosta jo maaliskuusta lähtien.  

”Kiitän sosiaali- ja terveysministeri Juusoa ja koko hallitusta vakavaan Soteri-ruuhkaan puuttumisesta lainsäädännön avulla. Kuukausia jatkunut ruuhka on aiheuttanut mittavia vahinkoja sote-alan toimijoille. Tuhansien hakemusten jono ei poistu ilman päättäväisiä toimia”, toteaa HALIn toimitusjohtaja Sanna Aunesluoma

Väliaikainen lainsäädäntö on toteutettava esimerkiksi siten, että palveluntuottaja voi aloittaa toiminnan, mikäli valvontaviranomainen ei kahden viikon kuluessa ilmoita aloittamisen esteestä. Nyt STM valmistelee tilapäistä lakimuutosta, jonka turvin ainakin sosiaali- ja terveydenhuollon itsenäiset ammatinharjoittajat voisivat aloittaa toimintansa heti sen jälkeen, kun he ovat jättäneet hakemuksen Soteriin. 

”Tilapäisen lainsäädännön on ehdottomasti koskettava kaikkien palveluntuottajien hakemuksia – ei pelkästään itsenäisiä ammatinharjoittajia. Näin ruuhka saadaan parhaiten purettua, ihmiset töihin ja sote-palveluja niitä tarvitseville”, Aunesluoma painottaa. 

Tilapäisen lainsäädännön aikana Soterin toimivuutta ja kapasiteettia on kehitettävä niin, että sadat erilaiset ammatinharjoittajat ja muut palveluntuottajat voivat aloittaa toimintansa enintään muutamien päivien viiveellä ympäri vuoden. 

”Sote-ammattilaisten on voitava luottaa, että Soteri toimii tilapäisen lainsäädännön jälkeenkin. Mikäli tästä ei ole täyttä varmuutta, on tilapäisestä varaventtiilistä tehtävä heti pysyvä. Silmien ummistamiselle ei ole enää varaa”, Aunesluoma päättää. 

Lue lisää aiheesta STM:n tiedotteesta.

Lisätiedot

Aunesluoma Sanna

Sanna Aunesluoma

Toimitusjohtaja

050 512 2380

Lisätiedot

Laitinen Arja

Arja Laitinen

Johtaja, hoiva ja osaaminen

040 868 0980

Lisätiedot