Hallitus julkaisi tänään 9.10. ehdotuksensa Kela-korvausten uudistamiseksi. Hallitus esittää, että valikoitujen palveluiden ja erikoisalojen korvattavuutta parannetaan ja laajennetaan, minkä lisäksi muun muassa pilotoidaan korvausten kohdentamista yli 65-vuotiaiden lääkärivastaanottoihin. Hyvinvointiala HALI ry kiittää hallitusta rohkeista ja tarpeellisista avauksista.

Hallituksen ehdotuksen mukaan Kela-korvausuudistuksen ensimmäisessä vaiheessa hedelmöityshoitojen korvattavuus palautettaisiin ensi vuoden alusta alkaen ja sitä korotettaisiin selvästi. Lisäksi valikoitujen erikoisalojen ja palveluiden korvattavuutta parannettaisiin ja laajennettaisiin kevään 2025 aikana. Näihin sisältyvät muun muassa gynekologian ja silmätautien erikoislääkärivastaanotot sekä fysioterapeutin ja suuhygienistin suoravastaanotot.

”Tämä on palveluita tarvitseville ihmisille erinomainen uutinen. Esimerkiksi hedelmöityshoitoihin on julkiselle puolelle pitkät jonot, joten yksityisten palveluntuottajien ottaminen mukaan parantaa saatavuutta. Tahattomasta lapsettomuudesta kärsiville tämä tuo tärkeän toivon viestin”, Hyvinvointiala HALI ry:n toimitusjohtaja Sanna Aunesluoma sanoo.

Toisessa vaiheessa käynnistettäisiin kokeilu, jossa Kela-korvauksia kohdennettaisiin yli 65-vuotiaille. Palvelun tuottaisi yksityinen, mutta sen hinta olisi asiakkaalle samansuuruinen kuin asiakasmaksu julkisella puolella.

”Kohdennus iän perusteella on hyvin perusteltu. Valtaosa yli 65-vuotiaista ei ole työterveyshuollon piirissä eikä voi enää saada terveyskuluvakuutusta. Korvaus menee siis suoraan ihmiselle vakuutusyhtiön sijaan. Käytännössä tällaisessa mallissa asiakas voisi tulotasoon katsomatta kääntyä yksityisen lääkärin puoleen, jos niin haluaa. Tämä on hieno uutinen, ja parantaa terveyspalveluiden saatavuutta”, Aunesluoma jatkaa.

Hallitus tiedotti, että yli 65-vuotiaiden korvauspilotin lisäksi aletaan suunnitella omalääkärimallin kokeilua.

”Nämä ovat juuri senkaltaisia rohkeita kokeiluja, joita Suomi tällä hetkellä tarvitsee. Jotta kokeilut voivat onnistua ja tarjota tietoa myöhemmän päätöksenteon pohjalle, on valmisteluun otettava mukaan toimijat yli sektorirajojen. Ehdoista on saatava sellaiset, että kokeiluun osallistuminen on yrityksille mahdollista. Lisäksi kokeiluille on annettava riittävästi aikaa, jotta niiden pohjalta voidaan tehdä päätelmiä jatkosta”, Aunesluoma sanoo.

Lisätiedot:

Aunesluoma Sanna

Sanna Aunesluoma

Toimitusjohtaja

050 512 2380

Lisätiedot

Koitko sisällön hyödylliseksi?

Keskiarvo 5 / 5. Arvioiden määrä: 2

Ei vielä arviointeja. Anna arviosi ensimmäisenä.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?