
Valtioneuvosto tiedotti eilen 23.4. puoliväliriihen päätöksistä. Hyvinvointiala Hali ry pitää järjestöjen STEA-avustuksiin kohdistuvaa lisäleikkausta kohtuuttomana, mutta kiittää rakentavista ja kehitysmyönteisistä kirjauksista muun muassa palveluseteleiden ja teknologian hyödyntämiseen sekä omais- ja perhehoitoon. Järjestöleikkausten lisäksi sosiaali- ja terveydenhuoltoon ei kohdistunut muita leikkauksia, mikä tuo sote-alalle kaivattua työrauhaa.
Hallitus päätti riihessä 10 miljoonan euron lisäleikkauksesta Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) jakamiin avustuksiin. Sote-järjestöjen avustuksiin on jo aiemmin kohdennettu merkittäviä leikkauksia, joita Hali on vastustanut.
”Kun leikataan järjestöiltä, leikataan tukea tarvitsevien ihmisten palveluista sekä horjutetaan kansalaisyhteiskuntaa ja kansallista huoltovarmuuttamme. Kansalaisjärjestöt tekevät mittaamattoman arvokasta työtä esimerkiksi matalan kynnyksen mielenterveyspalveluissa ja toimivat monin paikoin yhteiskuntamme turvaverkkona”, Hyvinvointiala Hali ry:n toimitusjohtaja Sanna Aunesluoma sanoo.
”Jotta leikkausten vaikutuksia voidaan minimoida, järjestöihin kohdistuvaa byrokratiaa pitää keventää. Lisäksi leikkausten ja uudistusten valmistelu tulee tehdä avoimesti ja yhteistyössä järjestöjen kanssa”, Aunesluoma alleviivaa.
Hallitus päätti edistää palvelusetelien käyttöä alueilla, jotta palvelujen saatavuus paranee ja hoitotakuu toteutuisi.
”Palveluseteli tarjoaa asiakkaalle sekä ripeämmän hoitoon pääsyn että mahdollisuuden päättää itseään hoitavasta tahosta. Esimerkiksi erikoissairaanhoidon jonoissa on yli 20 000 ihmistä, jotka ovat joutuneet odottamaan apua laittoman pitkään. Tällaiset hoitojonot aiheuttavat inhimillistä murhetta ja taloudellista haittaa sekä yksilötasolla että yhteiskunnallisesti, kun ihmisten terveys ja työkyky kärsivät. Pidän kirjausta palvelusetelien käytön edistämistä hyvin positiivisena jonoissa olevien ihmisten kannalta”, Aunesluoma sanoo.
Hallitus päätti nostaa omaishoidon alinta palkkiotasoa ja vahvistaa perhehoitajien asemaa vuodesta 2026 alkaen.
”Niin omais- kuin perhehoitajat tekevät valtavan tärkeää työtä. On hienoa, että hallitus tunnistaa tämän ja tekee parannuksia heidän toimeentuloonsa ja toimeksiantosopimuksiinsa. Esimerkiksi omaishoitajuus on yhteiskunnalle verrattain edullinen vaihtoehto esimerkiksi palveluasumiselle, ja usein se on myös omaishoitajille merkityksellinen valinta. Se voi kuitenkin olla myös hyvin haasteellista ja uuvuttavaa. Alimman palkkiotason korotus on askel hyvään suuntaan. On huolestuttavaa, että hyvinvointialueet ovat ryhtyneet supistamaan ikäihmisten päivätoimintaa, joka on tärkeä tuki omaishoitajien jaksamiselle. Tähän asiaan olisi saatava suunnanmuutos”, Aunesluoma toteaa.
Riihessä tehtiin teknologian hyödyntämistä koskevia kirjauksia: hallitus päätti purkaa lainsäädännöllisiä ja muita esteitä tekoälyn ja digitalisaation hyödyntämiselle. Aunesluoma kiittää hallitusta teknologiamyönteisestä otteesta.
”Teknologian avulla voidaan tehdä asiakaslähtöinen tuottavuusloikka sosiaali- ja terveyspalveluissa. Asiakkaita ja ammattilaisia kuunnellen voimme ottaa käyttöön ratkaisuja, jotka lisäävät palvelujen turvallisuutta ja yksilöllisyyttä, vapauttavat työaikaa ihmisten välisiin kohtaamisiin ja parantavat ammattilaisten työarkea. Tämä on tehtävissä, kunhan sääntely on mahdollistavaa ja kannustavaa”, Aunesluoma päättää.
Lisätiedot
