Pitkät jonot ovat sote-palvelujärjestelmämme keskeinen ongelma – myös pääkaupungissa. Helsinki ryhtyy korjaamaan tilannetta ottamalla palvelusetelin käyttöön terveysasemien lääkäripalveluissa kesäkuun alussa. Muiden kuntien on syytä ottaa Helsingistä mallia.
Palvelusetelin myötä asiakas pääsee lääkärin vastaanotolle yksityiselle palveluntuottajalle kolmen arkipäivän sisällä ja saa perustutkimukset maksutta. Kyseessä on kokeilu, joka kestää vuoden 2020 loppuun, minkä jälkeen jatkosta päätetään saatujen kokemusten perusteella.
– Helsingin päätös palvelusetelin kokeilemisesta perusterveydenhuollossa on erinomainen. On mielenkiintoista nähdä, kuinka monta palveluntuottajaa helsinkiläiset saavat. Onko 67 euron arvoinen palveluseteli lääkärin vastaanotosta ja siihen liittyvistä perustutkimuksista riittävä? Heti kokeilun alussa pitää arvioida, onko helsinkiläisten valinnanvapaus ja saatavuuden parantuminen riittävää määritellyllä palvelusetelin arvolla, pohtii Hyvinvointiala HALIn talous- ja veroasiantuntija Joel Kuuva.
Laskelmiin avoimuutta
Helsingin kaupungin valmistelumuistiossa todetaan, että ”lääkärivastaanoton tuottaminen palvelusetelillä on laskennallisesti jonkin verran omaa tuotantoa kalliimpaa”.
– Palvelusetelin hinnoittelun pohjana olevat laskelmat kaupungin oman tuotannon kustannuksista on syytä avata julkisiksi. Näin kaikki osapuolet voivat varmistua siitä, että hankinta tehdään oikeaan hintaan – ei makseta liikaa, muttei liian vähänkään. Alihinnoitellulla palvelusetelillä ei saada laatua – tai palvelua ollenkaan, Kuuva toteaa.
Palveluseteleistä velvoittavampia
Palveluseteli jää kokeilussa harvojen helsinkiläisten mahdollisuudeksi. Palveluseteleitä myönnetään vain kaikista ruuhkautuneimpien terveysasemien asiakkaille, tänä vuonna enintään 4 000 käynnille.
– Helsingin päätös on askel oikeaan suuntaan, mutta asiakkaan oikeus palveluseteliin ja nopeaan hoitoon pääsyyn kannattaisi toteuttaa huomattavasti esitettyä laajemmin. Uuden hallituksen kannattaa tehdä palvelusetelin hyödyntämisestä kunnille velvoittavampaa. Niiden on tarjottava palveluseteleitä viimeistään hoitotakuuaikojen täyttyessä. Näin parannetaan palveluiden saatavuutta, kavennetaan terveyseroja ja lisätään kansalaisten yhdenvertaisuutta, Kuuva esittää.