Aluevaalit 2025

Palautetaan yhdessä luottamus sosiaali- ja terveydenhuoltoon

Aluevaaleissa päätetään sosiaali- ja terveyspalvelujen tulevaisuudesta, joten vaaleilla on suuri merkitys koko kansalle. Väestön ikääntyessä palvelujen tarve kasvaa, mutta samalla resurssit vähenevät, mikä luo haasteita koko sote-järjestelmälle. Yhteistyö ja uudistukset ovat välttämättömiä, jotta voimme taata toimivat ja laadukkaat palvelut myös tulevaisuudessa.


Tärkeimmät teemamme vaaleissa ovat

  • Hoidetaan jonot historiaan
  • Hankinnat on tehtävä kuin diagnoosit
  • Innovointi ei vaadi ihmeitä, vaan päätöksiä
  • Järjestöt yhdistävät ihmisiä​
  • Sote-ala pitää yhteiskunnan pyörät pyörimässä

Hoidetaan jonot historiaan ​

Päätöksenteossa ihmisten perusoikeuksien toteutuminen tulee asettaa tuottamistavan edelle. Jotta ihmiset pääsevät hoitoon ja hoivaan, tulee hyvinvointialueiden käyttää kaikki olemassa olevat resurssit. Tämä tarkoittaa hyvinvointialueiden omien palvelujen lisäksi yrityksiltä ja järjestöiltä ostettuja palveluja. Pitkät jonot hoivaan ja hoitoon vähentävät luottamusta sote-järjestelmän toimivuuteen. Siksi luottamuksen palauttaminen lähtee siitä, että ihmiset saavat tarvitsemansa palvelut ajoissa.  

Jonottaminen hoivaan tai hoitoon ei vähennä kustannuksia, mutta elämänlaatua kyllä. Päivystys tai vuodeosasto eivät ole oikeita osoitteita elämänsä viimeisiä aikoja elävälle vanhukselle eikä työkykyisten ihmisten tulisi jonottaa tekonivelleikkausta kuukausikaupalla sairauslomalla. 


Hankinnat on tehtävä kuin diagnoosit

Fiksu hankinta on kuin diagnoosi: tilannekohtainen, tietoon perustuva ja tarkasti tehty. Parhaat hankinnat syntyvätkin reiluista kilpailutuksista ja tiiviistä yhteistyöstä alueen toimijoiden kanssa. Yritykset ja järjestöt voivat olla mukana tarjoamassa ratkaisuja, kun ne tuntevat alueen tarpeet. Siksi tarvitaan jatkuvaa vuoropuhelua hyvinvointialueiden, yritysten ja järjestöjen välillä. Lue lisää hyvistä hankinnoista Halin ja Hyvilin yhteisestä oppaasta.

Hyvinvointialueet voivat tehdä viisaita ja kustannusvaikuttavia päätöksiä ainoastaan tiedon pohjalta. Jotta voi valita oman tuotannon ja ostopalvelun väliltä, hyvinvointialueilla tulee olla vertailukelpoista tietoa palvelujen kustannuksista, laadusta ja odotusajoista. Esimerkiksi ympärivuorokautinen palveluasuminen on kustannusselvityksemme mukaan hyvinvointialueen itse tuottamana jopa 30 prosenttia kalliimpaa kuin ostettuna yrityksiltä ja järjestöiltä. Ostopalveluista leikkaaminen voi johtaa edullisemmasta tuotantotavasta luopumiseen, jos kustannuksia ei tunneta. 


Terveyttä, hyvinvointia ja työntekoa tukeva teknologia on kannattava investointi, kunhan sille annetaan mahdollisuus.​ Hyvinvointialueiden ei kannata aloittaa tyhjästä, vaan hyödyntää toimivia ja testattuja innovaatioita, joita yritykset ja järjestöt ovat jo kehittäneet. Yritykset ovat kehittäneet esimerkiksi toimivia teknologisia ratkaisuja, joita voitaisiin hyödyntää laajemmin hyvinvointialueilla. 

Jotta yritykset uskaltavat panostaa innovaatioihin jatkossakin, toimintaympäristön tulee olla riittävän ennustettava ja yhteistyön pitkäjänteistä.​ Valmiiksi vahvasti säädeltyä toimialaa ei pidä tukahduttaa lakia tiukemmilla vaatimuksilla, jotka tulevat valvontaviranomaisilta tai kilpailutusehdoista. 


Sote-alan järjestöt tukevat yhteisöllisyyttä, osallisuutta ja luottamusta. Niiden roolin vahvistaminen on sekä yksilön että yhteisön etu. Vahva järjestökenttä alueella säästää hyvinvointialueen rahoja. Ilman järjestöjen palveluja, neuvontaa ja vertaistukea hyvinvointialueille tulisi merkittäviä uusia kuluja. Järjestöt koordinoivat ja järjestävät valtavasti palveluja myös vapaaehtoisvoimin – se menetetään, jos järjestöillä ei ole toimintaedellytyksiä. 

Kuka hoitaa esimerkiksi etsivän nuorisotyön, mielenterveyden kriisipuhelimet tai asunnottomien laajat tukipalvelut, jos sote-järjestöt ajetaan ahtaalle? Näiden palvelujen tarve ei lopu, vaikka järjestöt eivät pystyisi niitä tuottamaan. 


Hyvinvointialueiden ratkaisut synnyttävät työpaikkoja ja kasvua alueille. Monipuolinen sote-alan yritysten ja järjestöjen kenttä tukee alueiden elinvoimaisuutta. Hyvinvointialueet voivat omalla toiminnallaan varmistaa, että myös pienet toimijat voivat osallistua alueen sote-palvelujen tuottamiseen.  

Ilman toimivia sote-palveluja ei ole toimivaa yhteiskuntaa. Sen lisäksi, että sote-alalla huolehditaan muista, on meidän huolehdittava myös omistamme. Sote-ala on yksi suurimpia työllistäjiä Suomessa, joten alan työnantajat ovat avainasemassa luomassa työelämää, jossa hyvinvointi, joustavuus ja työssä jaksaminen korostuvat. 

Ajankohtaista vaaleista

Lisätiedot

Laukkanen Amanda

Amanda Laukkanen

Viestinnän asiantuntija, elinkeinopolitiikka

040 834 3577

Lisätiedot

Koitko sisällön hyödylliseksi?

Keskiarvo 5 / 5. Arvioiden määrä: 1

Ei vielä arviointeja. Anna arviosi ensimmäisenä.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?