Hallitus ilmoitti eilen 27.3. noin 170 miljoonan euron säästöjen täsmentämisestä ja uudelleen kohdentamisesta sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Uusilla toimilla täsmennetään sosiaalihuoltolain uudistusta ja korvataan aiemmin linjatut erikoissairaanhoidon säästötoimet. Hali pitää osaa toimenpiteistä hyvin perusteltuina.

Säästöjä haetaan muun muassa lastensuojelun sijaishuollon yksiköiden päivystyskäytäntöjen joustavoittamisella. Tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että vierekkäisissä lastensuojeluyksikössä vain toinen yksiköistä päivystäisi silloin, kun lapsia ei kotilomien tai vastaavien syiden takia ole paikalla. Muutos siirtäisi lastensuojelun ammattilaisten työtä niihin ajankohtiin, kun lapset ovat yksikössä.

”Lastensuojelun päivystykseen liittyvä norminpurku on tervetullutta. Se lisää joustavuutta ja mahdollistaa sote-ammattilaisten työajan kohdentamisen lasten hyväksi. Tyhjien seinien sisällä päivystäminen ei lisää lasten ja nuorten hyvinvointia, vaan ainoastaan kustannuksia”, Halin toimitusjohtaja Sanna Aunesluoma sanoo.

Julkisuudessa on keskusteltu lastensuojelun henkilöstömitoituksen muuttamisesta yksikkökohtaisesta lapsikohtaiseksi, mutta tätä tietoa valtioneuvosto ei suoraan vahvistanut tiedotteessaan.

”Tämä on hyvä esimerkki sosiaali- ja terveydenhuollon säästötoimenpiteestä, joka ei heikentäisi palvelun laatua tai saatavuutta. Tällä hetkellä esimerkiksi seitsemänpaikkaisessa lastensuojeluyksikössä pitää olla vähintään seitsemän tai usein jopa yhdeksän työntekijää riippumatta siitä, onko yksikössä kolme tai seitsemän lasta. Olisi järkevää niin talouden kuin osaajien riittävyyden kannalta, että henkilöstön määrä seuraa lasten määrää”, Aunesluoma jatkaa.

Hallituksen listalla oli lisäksi muun muassa teknologian lisäämistä kotihoitoon. Aunesluoma painottaa päätöksen toimeenpanon merkitystä.

”Tässä vaiheessa on hankala arvioida, mitä tämänkaltainen säästö käytännössä tarkoittaa kotihoidon palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen tai asiakkaiden näkökulmasta. On kuitenkin selvää, että ikääntyvänä yhteiskuntana tarvitsemme innovointia ja uudenlaisia ratkaisuja, joita teknologia mahdollistaa. Kotihoidon piirissä olevat ikäihmiset ovat entistä huonokuntoisempia. Uusien teknologioiden avulla voimme lisätä heidän turvallisuuttaan kotona esimerkiksi ehkäisemällä kaatumisia. Sote-ammattilaisten arjessa teknologialla voidaan muun muassa vähentää kirjaamiseen käytettävää aikaa ja helpottaa tiedon hyödyntämistä työssä. Paras hyöty ratkaisuista saadaan, kun jo varhaisessa vaiheessa kehitystyöhön osallistetaan sote-ammattilaisia, joilla on arvokasta näkemystä työarjen haasteista”, Aunesluoma sanoo.

Merkittävää osaa säästötoimenpiteistä ei vielä avattu kovin tarkkarajaisesti.

”On tärkeää, että säästötoimenpiteet valmistellaan huolellisesti. Kun puhutaan muutoksista sosiaalihuoltoon, puhutaan väistämättä muutoksista heikossa asemassa olevien ihmisten palveluihin. Tällaiset päätökset on tehtävä huolellisesti ja kaikkia osapuolia kuunnellen”, Aunesluoma päättää.

Löydät koko toimenpidelistan Valtioneuvoston sivuilta.

Lisätietoja

Kuuva Joel

Joel Kuuva

Pääekonomisti

050 414 6444

Lisätiedot

Aunesluoma Sanna

Sanna Aunesluoma

Toimitusjohtaja

050 512 2380

Lisätiedot

Koitko sisällön hyödylliseksi?

Keskiarvo 5 / 5. Arvioiden määrä: 1

Ei vielä arviointeja. Anna arviosi ensimmäisenä.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?