Hallituksen mukaan kiireettömään hoitoon pääsyn määräaikaa tiukennetaan nykyisestä kolmesta kuukaudesta seitsemään päivään. Lainsäädäntö tulisi voimaan vielä tämän hallituskauden aikana.
− Terveyskeskusten pitkät jonot ja hidas hoitoon pääsy ovat vakava ongelma ja kansallinen häpeäpilkku. Hoitotakuu on säädettävä voimaan sote-uudistuksen yhteydessä vuoden 2023 alusta. Asiaa on turha pitkittää, Hyvinvointiala HALI ry:n toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas toteaa.
− Yksityiset palveluntuottajat pitää ottaa vahvasti mukaan hoitovelan purkuun palveluseteleitä, ostopalveluja ja Kela-korvauksia hyödyntämällä, hän jatkaa.
Hallitus on aikeissa puuttua myös sote-alan työvoimapulaan. Budjettiriihessä päätettiin käynnistää ohjelma sote-alan työvoiman saatavuuden varmistamiseksi. HALI on suositellut ohjelmaa jo pitkään.
− Sote-alan työvoimapulan vakavuutta ei voi kylliksi korostaa. Työvoiman saatavuutta varmistavan ohjelman täytyy olla sekä nopeavaikutteinen että mittaluokaltaan suuri. Täysin työllistetyn sote-alan työvoimatoimet nostavat myös hyvin tehokkaasti työllisyysastetta. Osana pakettia pitäisi harkita myös hoitajamitoituksen voimaantulon lykkäämistä, Rajakangas huomauttaa.
Riihessä sovittiin myös hoivan ja kotipalvelujen suuremman kotitalousvähennyksen kokeilusta. HALI pitää kokeilua hyvänä toimena muun muassa ikääntyneiden ja lapsiperheiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Jatkovalmistelussa vähennyksen piiriin tulisi ottaa myös kotona tehtävä lääkinnällinen kuntoutus sekä etäyhteyksin kotiin tarjotut palvelut.
− Hoitotakuun tiukentaminen, työvoimapulan helpottaminen ja kotitalousvähennyksen hyödyntäminen ovat juuri niitä toimia, joita Suomi tarvitsee. Kiitän hallitusta näistä vastuullisista päätöksistä. Päätökset on nyt pantava toimeen tehokkaina ja ripeässä aikataulussa, Rajakangas päättää.