Hallitus antoi eilen 3.10. eduskunnalle esityksen koskien terveydenhuollon päivystyksen ja leikkaustoimintaa koskevan lainsäädännön muuttamista. Hyvinvointiala HALI ry katsoo esityksessä ehdotetun säädännön helpottavan kansalaisten hoitoon pääsyä erikoissairaanhoitoon.
Osana esitystä helpotetaan päivä- ja lyhytjälkihoitoisen kirurgian sekä anestesiaa edellyttävien kevyiden toimenpiteiden hankkimista yksityisiltä palveluntuottajilta.
”Ratkaisu tarjoaa hyvinvointialueille työkalun hoitaa erikoissairaanhoidon jonoja lyhyemmiksi ja helpottaa raskasta kirurgiaa hoitavien julkisten sairaaloiden ruuhkaa. Jokainen erikoissairaanhoidon jonossa oleva ihminen on yksilö, jonka terveyttä tai toimintakykyä hänen vaivansa heikentää. Näiden ihmisten kannalta on enemmän kuin toivottavaa, että hyvinvointialueet ottavat yksityisen sektorin mukaan jonopurkuun, kun laki astuu voimaan”, HALIn toimitusjohtaja Sanna Aunesluoma sanoo.
Esitykseen on tehty lausuntokierroksen jälkeen merkittäviä muutoksia.
”Esityksessä tuodaan nyt selkeästi esiin, että hyvinvointialueet voivat jatkossa hankkia lonkan ja polven tekonivelleikkauksia yksityisiltä palveluntuottajilta vaikkapa palvelusetelin avulla, kun hoitotakuu on vaarassa ylittyä. Tämä on myönteinen muutos verrattuna lausunnolla olleeseen versioon, jossa tällaista mahdollisuutta ei ollut”, HALIn terveyspalvelujohtaja Hanna-Maija Kause toteaa.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen raportin mukaan yli 27 000 ihmistä oli ollut erikoissairaanhoidon jonossa yli hoitotakuun salliman ajan eli kuusi kuukautta, kun raportti julkaistiin 30.4.2024. Suurimmat jonot olivat kaihikirurgiaan sekä polven ja lonkan tekonivelkirurgiaan.
”Erikoissairaanhoidon jonossa vaivat eivät parane, vaan saattavat päinvastoin pahentua. Jonottamisella on sekä taloudellinen että inhimillinen hinta. Ihmisten jonotuttaminen kovissa kivuissa voi lisätä esimerkiksi päivystysten ja perusterveydenhuollon kustannuksia sekä vaikeuttaa työikäisillä työhönpaluuta. On tärkeää, että hyvinvointialueet seuraavat erikoissairaanhoidon jonojen heijastumista palveluiden kokonaiskäyttöön ja ottavat huomioon niiden vaikutuksen asukkaiden työ- ja toimintakykyyn”, Aunesluoma päättää.
Lisätiedot
Hanna-Maija Kause
Edunvalvontajohtaja, elinkeinopolitiikka ja järjestöt
050 566 7949