Hallitus päätti viime vuonna mittavista leikkauksista sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoitukseen. Rahoituksen taso alenee noin kolmanneksen vuoden 2027 loppuun mennessä verrattuna vuoden 2024 tasoon. Sote-järjestöjen avustuksien eli STEA-avustuksien linjaamiseksi ja uudistamiseksi asetettiin selvityshenkilö Mika Pyykkö, jonka selvitys valmistui 10.1. Hyvinvointiala Hali ry ei kannata Pyykön tekemää ehdotusta sellaisenaan.
Pyykön selvityksessä esitettiin kaksi vaihtoehtoa järjestöjen avustusjärjestelmän uudistamiseksi. Näistä toinen pitää sisällään merkittäviä muutoksia ja toinen vastaa pääpiirteissään nykytilaa.
Hali näkee, että kumpikaan vaihtoehdoista ei sellaisenaan palvele tarkoitusta.
”Selvityshenkilön ehdotusten toteuttaminen ei sellaisenaan ole realismia etenkään tässä hetkessä. Juuri nyt on mietittävä sitä, miten järjestöt ylipäätään selviävät niille vuoteen 2027 mennessä osoitetuista massiivisista leikkauksista. Selvityshenkilön ehdotuksessa oli kuitenkin varsin hyviä avauksia, kuten hallinnollisen taakan keventäminen ja lahjoitusten verovähennysoikeuden laajentaminen kaikille sote-järjestöille tehtäviin lahjoituksiin”, Hyvinvointiala Hali ry:n johtava asiantuntija Anneli Pahta sanoo.
Avustusjärjestelmän laajamittaiselle uudistamiselle on varattava riittävästi aikaa, ja järjestöt pitää ottaa mukaan tähän uudistamistyöhön.
”Riippumatta siitä miten avustusjärjestelmää uudistetaan, kansalaisjärjestöjen autonomiaa on kunnioitettava. Kansalaisjärjestöjen toimintaa ei saa alistaa tiukan poliittisen ohjauksen alle. Moniarvoinen kansalaisyhteiskunta vahvistaa demokratiaa”, Pahta muistuttaa.
Sote-järjestöjen rahoitusta leikataan lähivuosina dramaattisesti. Leikkaukset ovat joka tapauksessa hyvin vahingollisia järjestöjen toiminnalle, mutta epätietoisuus niiden määräytymistavasta lisää haitallisuutta.
”Järjestöjen rahoitus on näillä näkymin romahtamassa lähivuosina. Jos suunnitellut leikkaukset toteutetaan, järjestöjen on voitava itse päättää, miten ne kohdistavat niille osoitetut leikkaukset omassa toiminnassaan. Näin voidaan minimoida kohderyhmille aiheutuva vahinko, koska järjestöt ovat itse oman toimintansa parhaita asiantuntijoita. Huonoin vaihtoehto on, jos järjestöille sanellaan ulkopuolelta, mistä säästettävät eurot on otettava”, Pahta päättää.
Lisätietoja
Anneli Pahta
Johtava asiantuntija, elinkeinopolitiikka ja järjestöt
040 742 9511