Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA julkaisi eilen 3.12. avustusehdotuksensa sote-järjestöille myönnettävistä valtionavustuksista. Järjestöille ehdotettava avustussumma pienenee 79,5 miljoonalla eurolla tähän vuoteen verrattuna. Hyvinvointiala Hali ry peräänkuuluttaa toimenpiteitä järjestöjen ahdingon helpottamiseksi.
Kaikkiaan yli 270 järjestön jatkoavustus laskee STEAn avustusehdotuksen mukaan ensi vuonna. Yli 50 järjestön kohdalla leikkaus on yli 20 % eli peräti viidennes jatkuvan toiminnan avustusrahoituksesta. Lisäksi useita hankkeita loppuu ja uusia aloitetaan tavallista vähemmän.
”Tämä on hyvin valitettavaa. Leikkaukset koskettavat satoja järjestöjä, ja sitä kautta tuhansia vapaaehtoisia sekä myös tuhansia järjestöjen avun ja tuen piirissä olevia ihmisiä”, toteaa Halin edunvalvontajohtaja Hanna-Maija Kause.
Hallitus päätti sote-järjestöihin kohdistuvista leikkauksista kehysriihessä keväällä. Vuonna 2027 sote-järjestörahoituksen taso olisi suunnitelmien mukaan peräti kolmannesta pienempi kuin tänä vuonna.
”Näissä paineistetuissa olosuhteissa STEA:n virkamiesten työ on lähtökohtaisesti ollut hyvää ja pyrkinyt suojaamaan järjestöjen työn ydintä ja edunsaajien parasta. Työ kuitenkin tulee vaikeutumaan tästä huomattavasti lähivuosina leikkausten jatkuessa”, Kause huomauttaa.
Hali pyytää päättäjiä vielä harkitsemaan sekä leikkausten mittaluokkaa että aikataulua.
”Järjestöleikkaukset eivät saa johtaa haavoittuviin ryhmiin kohdistuvan työn hallitsemattomaan alasajoon. Säästöjä ja uudistamista voidaan tehdä, mutta on tärkeää muistaa vaihtoehtoiskustannukset, jotka syntyvät, jos järjestön työ poistuu, sekä järjestötyön yhteisöllisyyttä ylläpitävä rooli”, Kause sanoo.
Hali ehdottaa konkreettisia toimia, joilla järjestöjen tilannetta voidaan helpottaa. Yksi niistä on varainhankinnan helpottaminen.
”Järjestöjen varainhankinnan mahdollisuuksia on parannettava. Varainhankinnan helpottamiseksi pitää laajentaa yksityishenkilöiden lahjoitusvähennys koskemaan kaikkia sote-järjestöjä. Lisäksi tulisi käynnistää valmistelu yhteisöjen tekemien lahjoitusten vähennysoikeuden laajentamisesta koskemaan järjestöjä”, Kause kuvaa.
Lisäksi Kausen mukaan järjestöjen pitäisi saada kohdentaa resurssinsa vaikuttavammin.
”Järjestöjen velvoitteita on kevennettävä, jotta jäljelle jäävien ammattilaisten aika ei kulu pääasiassa hakemusten teon ja raportoinnin byrokratiaan, vaan järjestön ydintehtävän toteuttamiseen eli ihmisten auttamiseen”, Kause sanoo.
Viime vuoden lopullinen avustuspäätös järjestöille tuli suurella viiveellä normaaliaikataulusta. Kause sanoo, että tällaiseen odotteluun ei ole nyt varaa.
”Avustuspäätökset on saatava järjestöille mahdollisimman nopeasti, jotta järjestöt pystyvät suunnittelemaan toimintaansa. Suurimmat kulut ovat tyypillisesti palkanmaksu ja esimerkiksi tilavuokrat, joita järjestöt eivät voi omalla päätöksellään jättää maksamatta. Avustuspäätösten aikataululla on aito merkitys toiminnalle”, Kause päättää.
Halin ehdotukset sote-järjestöjen ahdingon helpottamiseksi
- Arvioidaan uudelleen sote-järjestöleikkausten mittaluokka ja aikataulu. Toteutetaan leikkaukset siten, että järjestöjen ydintoimintoja ei tarvitse ajaa alas laajamittaisesti ja hallitsemattomasti.
- Laajennetaan yksityishenkilöiden lahjoitusvähennys koskemaan kaikkia sosiaali- ja terveysjärjestöjä. Käynnistetään valmistelu myös yhteisöjen vähennysoikeuden laajentamisesta koskemaan järjestöjä.
- Kannustetaan järjestöjä tehostamaan ja yhdistämään hallinnollisia toimintoja.
- Kevennetään sosiaali- ja terveysjärjestöjen hallinnollista taakkaa tarkastelemalla valtionapuviranomaisen järjestöille asettamia yksityiskohtaisia raportointivelvoitteita.
- Arpajaislakia uudistettaessa lisätään varainhankinnan mahdollisuuksia voittoa tavoittelemattomien järjestöjen kohdalla.
Lisätietoja
Hanna-Maija Kause
Edunvalvontajohtaja, elinkeinopolitiikka ja järjestöt
050 566 7949