Sosiaali- ja terveysministeriö tiedotti tänään 5.9. sote-järjestöihin kohdistuvista määrärahaleikkauksista. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen STEA-avustuksiin käytetään ensi vuonna 79,5 miljoonaa euroa vähemmän kuin tänä vuonna. Hyvinvointiala HALI ry pitää leikkauksia ja niiden toteutusmekanismia erittäin huolestuttavina.

Ministeriön tiedotteen mukaan yleisavustuksilla ja kohdennetuilla yleisavustuksilla rahoitettuihin, niin sanottuihin jatkuvaluonteisiin järjestöjen toimintoihin kohdistuu ensi vuonna noin 18–21 miljoonan euron säästö.

”Järjestökentällä on ollut selkeä toive, että jatkossa avustusten painopiste olisi nimenomaan yleisavustuksissa, koska ne mahdollistavat toiminnan organisoimisen joustavasti. Nyt valittu linja ei tue tätä, päinvastoin”, sanoo Hyvinvointiala HALI ry:n terveyspalvelujohtaja Hanna-Maija Kause.

Jotta järjestöjen toimintaedellytykset kärsisivät mahdollisimman vähän massiivisista leikkauksista, järjestöillä tulisi olla mahdollisuus vaikuttaa siihen, miten leikkaukset jakautuvat heidän oman toimintansa osalta. Nyt näin ei näytä käyvän.

”Järjestöt pystyvät itse parhaiten arvioimaan, miten leikkaukset aiheuttaisivat vähiten tuhoa. Nyt näyttää siltä, että järjestöt pakotetaan luopumaan toimitiloista tai tukipalveluista, vaikka vähemmän haitallista toiminnalle voisi olla esimerkiksi jonkin hankkeen lopettaminen etuajassa”, Kause jatkaa.

Tärkeä Vapaaehtoistyö uhattuna

Järjestöt organisoivat Suomessa vuosittain noin 3,2 miljardin euron arvosta vapaaehtoistyötä.

”Näin valtava panos yhteiskuntaamme ei tapahdu ilman riittäviä puitteita, vaan aitona riskinä on tämän toiminnan romuttuminen sosiaali- ja terveysalalla. Jos tavoitteena on keventää järjestöjen hallintoa, se tulee tehdä purkamalla raportointiin ja tukien hakemiseen liittyvää hallinnollista taakkaa, ei rahoitusta”, Kause sanoo.

Kause näkee, että STEA-avustusta saaville järjestöille tulee taata nykyistä huomattavasti joustavampi kulujen siirto eri avustuskohteiden välillä. Toimenpiteenä se olisi täysin kustannusneutraali, mutta edistäisi toiminnan tarkoituksenmukaista organisoimista.

Kausen mukaan nyt päätetty leikkausmekanismi osuu vahvasti esimerkiksi ennaltaehkäisevään ja korjaavaan mielenterveystyöhön ja päihdetyöhön. Ensi vuoden osalta leikkaukset vaikuttavat vahvasti kaikkein isoimpiin järjestöihin, joiden yleisavustuksista ollaan leikkaamassa peräti viidennes.

”Suuret järjestöt ovat usein valtakunnallisia, hyvin organisoituja ja tekevät vaikuttavaa työtä. Leikkaukset näiltä toimijoilta saattavat näkyä hyvinvointialueilla hyvinkin nopeasti lisääntyneenä palveluntarpeena, kun ihmiset eivät saa järjestöiltä aiemmin hakemaansa apua. Kun tähän kokonaisuuteen yhdistetään esimerkiksi sosiaaliturvan heikennykset ja julkisista päihdepalveluista leikkaaminen, voi jälki olla rumaa niin yksilötasolla kuin laajemminkin”, Kause päättää.

Lisätiedot

Kause Hanna-Maija

Hanna-Maija Kause

Johtaja, terveyspalvelut

050 566 7949

Lisätiedot

Koitko sisällön hyödylliseksi?

Keskiarvo 0 / 5. Arvioiden määrä: 0

Ei vielä arviointeja. Anna arviosi ensimmäisenä.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?