Pääministeri Sanna Marin totesi 12.8.2020, että koronatesteihin on päästävä heti, ja testitulos on saatava mahdollisimman nopeasti. Pääministeri on myös todennut, että testausmäärien kasvattamiseksi yksityisen sektorin testauskapasiteetti on otettava täysimääräisenä käyttöön. Suomen valitsema ehkäise-testaa-jäljitä-eristä-hoida-strategia perustuu siis testausten määrään ja tulosten saannin nopeuteen.

Koronatestausstrategiaa on päivitetty pandemian edetessä.

Viimeisin vahvistettu strategia perustuu siihen, että testaukseen pääsee päivässä ja myös tulos tulee päivässä. Tämä edellyttää vähintään 20 000 testin tekemistä vuorokaudessa. Uudet tartunnat ja altistuneiden ketjut on pystyttävä tunnistamaan nopeasti, jotta tartuntojen leviämistä voidaan ehkäistä tehokkaasti.

Miksi testeihin joutuu edelleen jonottamaan päiviä ja tuloksen saaminen kestää liian kauan?

Miksi testeihin joutuu edelleen jonottamaan päiviä ja tuloksen saaminen kestää liian kauan?

Siksi, ettei yksityisen puolen testauskapasiteettia ole otettu täysimääräisenä käyttöön.

Yksityiseltä puolelta ostetaan ruuhkien purkua ja haetaan helpotusta äkillisissä tilanteissa, mutta pitkäjänteisyys puuttuu. Yksityisen puolen testauskapasiteettia ja sen merkittävää lisäämistä ei hyödynnetä suunnitelmallisesti.

Julkinen ja yksityinen sote-palvelusektori, varhaiskasvatus, kaupanala, joukkoliikenne ja kuljetuspuoli kärsivät työntekijäpulasta kasvavien sairauspoissaolojen takia. Kysymys kuuluukin:

Onko meillä varaa olla ottamatta kaikkien panosta käyttöön?

Valtion on kerrottu korvaavan kunnille koronasta aiheutuvat lisäkustannukset. Kunnilla on oikeus tehdä ratkaisuja ja mahdollisuus näyttää, miten ne hoitavat tämän yleisvaarallisen tartuntataudin testaukset.

Kunnat voivat hankkia testausta yksityisiltä palveluntuottajilta siinä missä julkiseltakin. Yksityinen puoli on ollut valmis jo keväällä tekemään testejä, jäljittämään tartuntaketjuja ja hoitamaan koronapotilaita. Nyt on julkisen puolen aika näyttää, että teemme yhdessä työtä suomalaisten terveyden ja turvallisuuden eteen!

Koitko sisällön hyödylliseksi?

Keskiarvo 0 / 5. Arvioiden määrä: 0

Ei vielä arviointeja. Anna arviosi ensimmäisenä.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?