Työterveyshuollon tarkoituksena on edistää työnantajan, työntekijän ja työterveyshuollon yhteistoimin työntekijöiden terveyttä sekä työ- ja toimintakykyä työuran eri vaiheissa. Työterveyshuollon järjestäminen on työnantajille lakisääteistä. Lakisääteisen osuuden lisäksi työnantajat tarjoavat usein eri asteisesti sairaanhoidon palveluja työntekijöilleen. Yhdistämällä ennaltaehkäisevää työtä ja riskitekijöiden kartoitusta oikea-aikaiseen sairaanhoitoon on pystytty sekä lisäämään työhyvinvointia että vähentämään sairauspoissaoloja.
Työterveyshuollon rahoittavat työnantajat ja työntekijät. Vain maatalousyrittäjien työterveyshuoltoon käytetään pieni määrä valtion verotuloja. Työnantajat maksavat työterveyshuollon kuluista yli 80 %. Osa tästä summasta kerätään palkan sivukuluna Kelalle, joka jakaa sitä eteenpäin työnantajille Kela-korvauksen muodossa.
Yksityiset lääkäriasemat tuottavat noin 80 % työterveyshuollon palveluista. Lisäksi palvelua tuottavat kunnat ja työnantajat itse. Työterveyshuollon menot ovat terveydenhuollon kokonaismenoista 4 %.
Hyvinvointialan liitto edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. Liitto valvoo jäsentensä yhteisiä etuja. Se myös neuvoo jäseniään työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä.
Eteläranta 10, 00130 Helsinki | p. 09 1728 5500 | etunimi.sukunimi@hyvinvointiala.fi