Politiikkaan keskittyvä podcast Politbyroo ja HALI tekivät yhteistyössä erikoisjakson, jossa käsitellään suomalaisen sote-järjestelmän haasteita, niiden juurisyitä ja ratkaisuja.

Mitä hyvinvointialueilla tapahtuu juuri nyt ja miksi kaikkien pitäisi olla siitä kiinnostuneita? Onko realismia saada säästöjä aikaiseksi tällä vauhdilla? Mitä vaihtoehtoja on terveyskeskusten sulkemiselle, vai onko mitään? Onko tunnelin päässä näkyvä valo sittenkin juna? Muun muassa näihin kysymyksiin HALIn terveyspalvelujohtaja Hanna-Maija Kause etsii jaksossa vastauksia podcastin toimituksen kanssa. 

Kause sanoo jaksossa, että osaajapula on jäänyt hyvinvointialueiden säästöpaineita koskevan keskustelun jalkoihin, mutta itse ongelma ei ole hävinnyt – päin vastoin. Hän painottaa, että alan henkilöstöintensiivisyyden on muututtava.

“Koko sote-järjestelmämme on vanhastaan rakennettu niin, että on paljon väkeä, jotka fyysisesti tekevät niitä töitä. Mutta kun sitä väkeä ei ole. Emme me voi koko ikäluokkaa tulevaisuudessa kouluttaa sote-töihin”, hän sanoo. 

Kause toteaa, että Suomen on päästävä eteenpäin laadun ja vaikuttavuuden mittaamisessa.

“Se on ollut tosi olennainen piirre meidän järjestelmässämme, että laatua on lähdetty määrittelemään määrän kautta. Eli jos tietty määrä henkilöitä tekee jotain asiaa, siitä seuraa automaattisesti laatu ja potilasturvallisuus. Nyt meidän pitää mennä rohkeasti kiinni siihen, mikä oikeasti tuottaa laatua ja potilasturvallisuutta”, hän kuvailee.

Voit kuunnella Politbyroon jakson esimerkiksi Soundcloudissa.

Koitko sisällön hyödylliseksi?

Keskiarvo 0 / 5. Arvioiden määrä: 0

Ei vielä arviointeja. Anna arviosi ensimmäisenä.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?