EU antoi vuonna 2011 kaikkia jäsenmaita velvoittavan direktiivin potilaiden oikeuksien soveltamisesta rajat ylittävässä terveydenhuollossa. Tämä tutummalta nimeltään ”potilasdirektiivi” pantiin Suomessa toimeen lailla rajat ylittävästä terveydenhuollosta vuonna 2014. Sen mukaan Suomi korvaa ulkomaille hakeutuneen suomalaisen hoidon kuten hän olisi hakeutunut Suomessa yksityiselle palveluntuottajalle, eli Kela-korvauksin.
Tämä ei kelvannut direktiivien toimeenpanoa valvovalle Euroopan komissiolle. Komission mukaan toiseen EU-maahan hakeutuneen hoito pitää korvata kuten se olisi korvattu hänen kotimaassaan julkisen mukaan. Eli jos suomalainen hakeutuu hoitoon toiseen EU-maahan – yksityiselle tai julkiselle – Suomen pitää korvata hänen hoitonsa saman summan mukaan kuin hän olisi hakeutunut kotimaassa julkiselle.
Komissio käynnisti Suomea vastaan rikkomusmenettelyprosessin. Nyt on tärkeää huomata, että tämä prosessi ei ole päättynyt. Se on ollut vain pysähdyksissä vuodesta 2016, sillä komissio jäi odottamaan Suomen edellistä sote-uudistusta. Se olisi korjannut tilanteen ja implementoinut direktiivin Suomessa oikein. Nykyisellä hallituksella ei tiettävästi ole vastaavia suunnitelmia. Edellinen hallitus olisi myös lisännyt ihmisten valinnan mahdollisuuksia Suomen sisällä. Tällaisia suunnitelmia tällä hallituksella ei ainakaan ole.
Kysymys ei ole yhdentekevä. Komissio mitä todennäköisimmin jatkaa rikkomusmenettelyprosessia Suomea vastaan. Kevyemmät keinot on kohta käytetty, edessä voi olla EU:n tuomioistuin. Sieltä Suomelle voi tulla suuret sakot. Jos ja kun direktiivi siis implementoidaan lopulta Suomessa oikein, suomalainen voi mennä toiseen EU-maahan yksityiselle hoitoon, ja Suomi korvaa käynnin hänelle kuin Suomessa julkisella käynnin. Suomalainen maksaisi siis ulkomailla yksityisellä käynnistä saman kuin kotimaassa julkisella käynnistä – vain asiakasmaksun.
Hetkinen, Suomessa hän kuitenkin joutuisi maksamaan yksityisellä käynnin kokonaan itse, jos vielä Kela-korvauksetkin lakkautetaan? Tilanne kannustaisi siis paitsi suomalaisia asiakkaita, myös suomalaisia yrityksiä hakeutumaan toiseen EU-maahan – muutama löytyy varsin läheltä: Ruotsi ja Viro.
Suomessa peruspalvelujen saatavuus näyttää heikkenevän hallituksen päätösten myötä entisestään. Vapaaehtoisten, perälaudattomien sote-keskushankkeiden ei voi odottaa auttavan. Julkisten suun terveydenhuollon palvelujen saatavuus on jo nyt katastrofaalinen, eikä hallitus esitä parannuksia. Jo nyt vajaat 44 000 suomalaista on käyttänyt oikeuttaan hakeutua ulkomaille hoitoon pelkällä Kela-korvauksella. Mikä tilanne onkaan sitten, kun käynnistä tarvitsee maksaa vain julkisen asiakasmaksu? Mitä hallitus aikoo tehdä estääkseen asiakkaiden ja yritysten valumisen ulkomaille.
Kirjoitus on julkaistu Mediuutisissa 17.2.2020