Selvitys hoivan kustannuksista

HALI selvittää vuosittain julkisen tuotannon kustannuksia ympärivuorokautisessa palveluasumisessa. Tavoitteenamme on edistää kustannusten läpinäkyvyyttä ja tietoon perustuvien päätösten tekemistä. Kesän ja syksyn aikana julkaisemme hyvinvointialuekohtaiset laskelmat tällä sivulla asteittain.

Selvityksissämme omasta palvelutuotannosta koituvia kustannuksia on verrattu siihen kustannukseen, joka hyvinvointialueelle koituu ostopalveluiden hyödyntämisestä. Vertailussa on mukana kaikki ne kustannuserät, jotka yksityisen palveluntuottajan tulee kattaa voidakseen tarjota hyvinvointialueelle ikäihmisten ympärivuorokautista palveluasumista.


Vuoden 2023 selvitykset ikääntyneiden ympärivuorokautisen palveluasumisen kustannuksista löytyvät kootusti alla olevasta raportista.

Ohjeet

Kuinka käytät Power bi raporttia?

Vuoden 2023 selvitykset hoivan kustannuksista löytyvät alle upotetusta Power BI raportista. Power BI on interaktiivinen visualisointityökalu jonka käyttö on yksikertaista. Näin pääset alkuun:

1) Valitse tarkasteltava hyvinvointialue alasvetovalikosta

2) Tarkastele valitsemasi hyvinvointialueen tuloksia

Mikäli haluat tarkastella tietyn hoivayksikön tuloksia, voit klikata raportin ylälaidasta yksikön nimeä. Siirtämällä hiiren raportilla näkyvien info-nappuloiden päälle, näet lisätietoa laskentaperiaatteista.

Laskelmat julkisen kustannuksista perustuvat vuoden 2023 tilinpäätöksiin. Yksityisen kustannuksena on käytetty vuoden 2023 puitesopimusten tarjoushintojen keskiarvoa, kilpailutukseen käytettyä kattohintaa tai hyvinvointialueen hoivavuorokausikohtaisia ostopalvelukuluja, joissa on huomioitu hyvinvointialueiden yksityisistä ostoista saama 5 % Alv-palautus. 

Hyvinvointialueet ovat oikeutettuja 5 % suuruiseen alv-palautukseen ostaessaan palvelun yksityiseltä toimijalta. Koska selvityksessä vertaillaan hyvinvointialueelle koituneita kustannuksia, on yksityisen saamasta korvauksesta vähennetty 5 % alv-palautus.  


Hyvinvointialueen keskimääräinen hoivavuorokauden kustannus on saatu jakamalla yksikön toimintamenot hoivavuorokausien määrällä. 

  • Toimintamenoista on vähennetty asukkaiden maksamat vuokrat. Kaikki raportilla näkyvät vuokrakulut ovat nettomääräisiä, mikä tarkoittaa, että hyvinvointialueen maksamista kiinteistöjen vuokrista on vähennetty asukkaiden hyvinvointialueelle maksamat vuokrat. 
  • Yksikkökohtainen hoivavuorokausien määrä on arvioitu yksikön paikkamäärän mukaan olettamalla 97 % täyttöaste. 
  • Hoivavuorokausien määrä = paikkamäärä * 365 * 0,97 
  • Olettamalla 97 % täyttöaste, huomioidaan sairaalajaksoista ja asukkaiden vaihtuvuudesta johtuva vajaakäyttö. 

Lisätietoja vuoden 2023 selvityksestä saat alla olevasta PDF-tiedostosta. Tiedostoon päivittyvät hyvinvointialuekohtaiset lisätiedot sitä mukaan, kun alueiden laskelmia julkaistaan tällä sivulla.

Vuoden 2023 selvitykset

ymparivuorokautisen-palveluasumisen-kustannuslaskenta-2023-1.pdf, 651 kt, 14.6.2024

pdf


Palveluja tuottamaan pitää valita aina paras taho. Se voi olla esimerkiksi yritys, järjestö tai hyvinvointialue. Parhaan tuottajan löytämiseksi hyvinvointialueiden tulee vertailla vaihtoehtoja ja vertailun pitää perustua todennettuun tietoon. Hyvinvointialueelle koituva kustannus on yksi keskeinen vertailukriteeri.

Palvelujen valvonnan pitää olla yhdenmukaista ja kriteerien samat koko maassa – sekä yksityisellä että julkisella puolella. HALIn tavoitteena on saada julkinen hoivatuotanto läpinäkyväksi ja edistää parhaiden toimintatapojen käyttöönottoa. Kaikilla vanhuksilla pitää olla oikeus hyvään hoivaan.

Tiesitkö?

  • Hyvinvointialueet vastaavat hoivapalvelujen järjestämisestä, mutta varsinaisen palvelun ne voivat joko tuottaa itse tai ostaa yksityisiltä palveluntarjoajilta.
  • Suomen tasolla yli 50 prosenttia ympärivuorokautisesta palveluasumisesta on yksityisten palveluntarjoajien tuottamaa.

Lisätiedot

Laitinen Arja

Arja Laitinen

Johtaja, hoiva ja osaaminen

040 868 0980

Lisätiedot

Kemppainen Aino

Aino Kemppainen

Ekonomisti

050 439 3360

Lisätiedot