
Hyvinvointiala Hali ry:n selvityksen mukaan lastensuojelulaitoksen vuorokausikustannus sijaishuollossa per lapsi on keskimäärin 456 euroa. Hali selvitti viiden alueen omien lastensuojeluyksiköiden ja ostopalvelujen kustannuksia hyvinvointialueille. Ostopalvelujen vuorokausikustannus on keskimäärin 437 euroa ja hyvinvointialueiden itse tuottaman palvelun kustannus 509 euroa.
Hali on selvittänyt vuodelta 2023 lastensuojelun kustannuksia hyvinvointialueille. Selvitys koskee lastensuojelun sijaishuollon laitospalveluita. Selvityksestä käy ilmi, että vuorokausikustannus hyvinvointialueelle on keskimäärin 456 euroa.
Eroja kuitenkin on sekä tuottajien että alueiden välillä. Hyvinvointialueiden itse tuottamana lastensuojelun keskimääräinen vuorokausikustannus on 509 euroa ja yrityksiltä tai järjestöiltä hankittuna noin 437 euroa.
Usealla alueella on tästä huolimatta tavoitteena lisätä omaa palvelutuotantoa nimenomaan lastensuojelun sijaishuollon laitospalveluissa. Halin sosiaalipalvelujohtaja Laura Lindebergin mukaan säästöjä tällä ratkaisulla ei ole odotettavissa.
”Käytännössä se tarkoittaa miljoonaluokan investointeja. Voi kysyä, kannattaako hyvinvointialueiden resursseja kohdistaa laitospaikkojen perustamiseen vai pitäisikö etsiä kestävämpiä tapoja hillitä lastensuojelun kustannuksia. Lapsiperheiden tuelle ja lastensuojelun avohuollon palveluille on suuri tarve, sillä lastensuojeluilmoitusten määrä on lähes kaksinkertaistunut vuoden 2010 jälkeen. Alueiden kannattaisi vahvistaa perhepalveluiden ja lastensuojelun sosiaalityötä”, Lindeberg sanoo.
Useilla alueilla lakisääteiset enimmäisasiakasmäärät ylittyvät, ja vain 80 % lastensuojelutarpeen arvioinneista valmistuu lakisääteisessä kolmen kuukauden määräajassa. Näitä palveluita yksityiset toimijat eivät järjestämislain mukaan voi tuottaa.
“Yrityksillä ja järjestöillä on paljon osaamista ja kokemusta sijaishuollon laitospalveluissa, palvelutarjonta on monipuolista ja valtaosan palveluista tuottavat pienet paikalliset yritykset. Usealla hyvinvointialueella väestöpohja ja -ennusteet näyttävät siltä, ettei etenkään vaativan sijaishuollon perustaminen hyvinvointialueen omana palvelutuotantona ole järkevää. Ostaessaan sijaishuollon laitoshoitoa yksityisiltä hyvinvointialue maksaa vain toteutuneesta palvelusta”, Lindeberg sanoo.
Voit tutustua selvitykseen Halin verkkosivuilla.
Halin laskelmat perustuvat hyvinvointialueiden toimittamiin tilinpäätöstietoihin ja hoitovuorokausimääriin. Laskennassa mukana olleet alueet ovat Helsinki, Keski-Uusimaa, Länsi-Uusimaa, Pirkanmaa ja Varsinais-Suomi. Selvitys koskee lastensuojelun sijaishuollon laitospalveluita eli niin sanottuja lastensuojeluyksiköitä. Lastensuojelun sijaishuoltoa ovat myös perhehoito ja ammatilliset perhekodit, joita ei ole huomioitu näissä laskelmissa.
Lisätietoja
