Finnwatch julkaisi tänään selvityksen kuuden suuren sote-yrityksen verovastuullisuudesta. Selvityksen mukaan yksikään yritys ei harrasta aggressiivista verosuunnittelua. Finnwatch antaa kritiikkiä yritysten keskeneräisistä veroriidoista ja ammatinharjoittajalääkäreiden käytöstä. Tällä kritiikillä ei kuitenkaan ole perusteita.

Sote-yrityksiä on viime vuosina syytetty aggressiivisesta verosuunnittelusta. Finnwatchin veroselvityksen mukaan yhdelläkään tutkitulla sote-yrityksellä ei ole kansainvälisiä aggressiivisia verojärjestelyjä. Kritiikkiä Finnwatch antaa vain yhdelle yhtiölle suuresta pankkilainan määrästä, joka pienentää verotettavaa tuloa.

– Finnwatch katsoo, että velan ottaminen yrityksen kehittämiseksi on aggressiivista verosuunnittelua. Asia on päinvastoin – kasvuhakuisuus johtaa suurempiin verotuloihin. Finnwatchin on syytä tarkentaa analyysiään, toteaa Hyvinvointiala HALIn talous- ja veroasiantuntija Joel Kuuva.

Kyseenalaista kritiikkiä

Finnwatch kritisoi selvityksessä yritysten keskeneräisiä veroriitoja. Veroriitojen osalta selvyyden hakeminen oikeudessa ei ole ollenkaan tavatonta, eikä Verottajan kanssa keskeneräisestä asiasta voi vetää yhtäläisyysmerkkiä veronkiertoon. Kaikkia selvityksessä esitettyjä keskeneräisiä asioita on jo käsitelty julkisuudessa ja lopulliset arviot on tehtävä vasta prosessien päätyttyä. Joidenkin veroriitojen ongelmalliset järjestelyt on purettu jo kauan sitten.

Toinen Finnwatchin kritiikin kohde on ammatinharjoittajien käyttäminen sote-palvelujen tuotannossa. Ammatinharjoittajien työllistäminen on hyväksytty käytäntö niin sote-alalla kuin vaikkapa parturi- tai siivouspalveluissa. Myös työpanososingoista annetaan selvityksessä perusteettoman negatiivinen kuva.

– Ammatinharjoittajan työllistäminen ei ole laitonta tai moraalisesti väärin, oli kyse sitten sote-yrityksestä tai siivouspalveluja kotiinsa ostavasta lapsiperheestä. Tuskin kukaan haluaa kieltää yksityisenä elinkeinonharjoittajana toimimista. Myöskään työpanososingoilla ei kierretä senttiäkään veroja, koska osingot verotetaan ansiotulona. Maksamatta jäävät tavalliseen palkkaan verrattuna vain eläkemaksu ja työttömyysvakuutusmaksu – näiden osalta etuudetkaan eivät kerry. Tämä tuntuu Finnwatchilta unohtuvan, Kuuva toteaa.

Puhtaat paperit

Finnwatchin logiikaltaan puutteellisia tulkintoja korjaamalla huomataan, että suurten sote-yritysten verovastuullisuus on erittäin korkealla tasolla.

– Minkään muun toimialan verovastuullisuutta ei ole koskaan tutkittu näin tarkasti ja kriittisesti. Yksityinen sote-ala on myös kotimaisuusasteellaan mitattuna täysin omaa luokkaansa toimialojen joukossa. Yksityinen sote-sektori tukee julkista taloutta verojen lisäksi laadukkailla palveluilla ja yli sadalla tuhannella työpaikalla, Kuuva muistuttaa.

Finnwatchin selvitys koski Attendoa, Coronariaa, Mehiläistä, Pihlajalinnaa, Plusterveyttä ja Terveystaloa. Hyvinvointiala HALI ry osallistui Finnwatchin selvityksen rahoittamiseen tuhannella eurolla.

 

Koitko sisällön hyödylliseksi?

Keskiarvo 0 / 5. Arvioiden määrä: 0

Ei vielä arviointeja. Anna arviosi ensimmäisenä.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?