Liikkeen luovutuksen säädösperusta on työsopimuslain 1 luvun 10 §, jonka mukaan:
Työnantajan liikkeen luovutuksella tarkoitetaan yrityksen, liikkeen, yhteisön tai säätiön tai näiden toiminnallisen osan luovuttamista toiselle työnantajalle, jos luovutettava, pää- tai sivutoimisena harjoitettu liike tai sen osa pysyy luovutuksen jälkeen samana tai samankaltaisena.
Euroopan yhteisön liikkeenluovutusdirektiivin mukaan liikkeen luovutuksella tarkoitetaan identiteettinsä säilyttävän taloudellisen kokonaisuuden luovuttamista. Se, onko kyseessä liikkeen luovutus, ratkaistaan kokonaisarviolla toiminnan luonteesta kaikkia sitä selvittävien seikkojen perusteella ilman, että yhdellä kriteerillä olisi ratkaisevaa merkitystä. Arviointiin vaikuttavat mm. se, minkälainen yritys on kyseessä, siirtyykö henkilökuntaa ja kuinka paljon, aineellisen ja aineettoman omaisuuden siirtyminen, asiakaskunnan säilyminen ja se kuinka samanlaisena toimintaa jatketaan. Se, kuinka paljon painoa annetaan erillisille arviointiperusteille, vaihtelee harjoitetun toiminnan perusteella.
Jotta kyseessä olisi liikkeen luovutus, tulee seuraavien tunnusmerkkien täyttyä:
Liikkeen luovutuksessa työnantajan luovutushetkellä voimassa olevista työsuhteista johtuvat oikeudet ja velvollisuudet sekä niihin liittyvät työsuhde-etuudet siirtyvät liikkeen uudelle omistajalle tai haltijalle. Ennen luovutusta erääntyneestä työntekijän palkka– tai muusta työsuhteesta johtuvasta saatavasta vastaavat luovuttaja ja luovutuksensaaja yhteisvastuullisesti. Luovuttaja on kuitenkin luovutuksensaajalle vastuussa ennen luovutusta erääntyneestä työntekijän saatavasta, jollei muuta ole sovittu.
Esimerkiksi vuosilomapalkka erääntyy maksettavaksi vasta vuosilomaa pidettäessä, joten luovutuksen saajan vastattavaksi siirtyy vielä pitämättömien vuosilomien palkat ja maksamattomat lomarahat vaikka loma olisikin ansaittu luovuttajan palveluksessa. Luovuttaja ja luovutuksen saaja voivat kuitenkin sopia mm. vuosilomaetuisuuksia koskeva vastuun jakautumisesta toisin.
Työsuhteista johtuvat oikeudet ja velvollisuudet siirtyvät liikkeen luovutuksessa luovutuksensaajalle. Liikkeen luovutus ei anna erityistä oikeutta työsuhteen ehtojen muuttamiseen. Työsopimuksessa sovitut ehdot tulevat sitomaan myös luovutuksensaajaa.
Luovutuksensaajalla on velvollisuus noudattaa siirtyvien työntekijöiden työsuhteissa luovuttajaa sitonutta työehtosopimusta luovutushetkellä kulumassa olevan työehtosopimuskauden loppuun saakka. Työehtosopimus vaihtuu luovutuksensaajaa sitovaan työehtosopimukseen, kun vanhan työehtosopimuksen voimassaolo päättyy.
Luovutuksensaaja ei saa irtisanoa työsopimusta pelkästään liikkeen luovutuksen perusteella. Liikkeen luovutus ei kuitenkaan estä irtisanomisia työvoimatarpeen muuttuessa. Henkilöstön vähentäminen voi tapahtua normaaleja irtisanomisperusteita käyttäen.
Työntekijä saa irtisanoa työsopimuksen päättymään luovutuspäivästä, jos hän on saanut tiedon luovutuksesta työnantajalta tai liikkeen uudelta haltijalta viimeistään kuukautta ennen luovutuspäivää. Jos työntekijälle on annettu tieto luovutuksesta myöhemmin, hän saa irtisanoa työsopimuksensa päättymään luovutuspäivästä tai tämän jälkeen, viimeistään kuitenkin kuukauden kuluessa saatuaan tiedon luovutuksesta.
Työnantajalla, jonka palveluksessa säännöllisesti työskentelee vähintään 20 työntekijää, on liikkeen luovutukseen liittyvä yhteistoimintalain mukainen tiedotusvelvollisuus.
Liikkeen luovuttajan ja luovutuksensaajan on selvitettävä niiden henkilöstöryhmien edustajille, joita luovutus koskee:
1) luovutuksen ajankohta tai suunniteltu ajankohta;
2) luovutuksen syyt;
3) luovutuksesta työntekijöille aiheutuvat oikeudelliset, taloudelliset ja sosiaaliset seuraukset; sekä
4) suunnitellut, työntekijöitä koskevat toimenpiteet.
Luovuttajan on annettava edellä mainitut tiedot henkilöstöryhmien edustajille hyvissä ajoin ennen luovutuksen toteuttamista.
Luovutuksensaajan on annettava edellä tarkoitetut tiedot henkilöstöryhmien edustajille viimeistään viikon kuluttua luovutuksen toteutumisesta.
Jos liikkeen luovutuksesta aiheutuu muita henkilöstövaikutuksia (esim. työtehtävien uudelleen järjestelyä, irtisanomisia tms.), on niistä käytävä erikseen YT-neuvottelut.
Taksien ajotilausten välitystoiminnan siirtäminen uudelle yhtiölle (KKO 1999:70)
Linja-autoliikenteen harjoittajan vaihtuminen kilpailutuksen surauksena (KKO 2001:44, EYT 25.1.2001, C-172/99 )
Henkilöstöruokalan toiminnanharjoittajan vaihtuminen (KKO 2001:48)
Hotellin ravintolatoimintaa koskeva tarjouskilpailu (KKO 2001:49)
Sairaalan ruokapalveluiden toimittajan vaihtuminen (EYT 20.11.2003, C-340/01)
Kunnan päiväkotipalvelujen tuottajan vaihtuminen tarjouskilpailun jälkeen (KKO 2008:88)
Liikkeen luovutuksia koskevassa oikeuskäytännössä luovutuksen eri tunnusmerkeille on annettu erilainen painoarvo harjoitettavan liiketoiminnan laadun perusteella. Esimerkiksi bussiyhtiöitä koskevassa tapauksessa (KKO 2001:44, EYT 25.1.2001, C-172/99) aineellisen omaisuuden siirtymättä jääminen sai ratkaisevan merkityksen, koska yhtiön harjoittama liiketoiminta edellyttää merkittävää aineellista omaisuutta (linja-autoja). Sen sijaan esimerkiksi sosiaalipalvelualalla henkilöstön siirtymiselle on annettu liikkeen luovutuksen tunnusmerkkien arvioinnissa suurempaa painoarvoa kuin aineellisen omaisuuden siirtymiselle (KKO 2008:88). Tätä ei pidä kuitenkaan tulkita niin, että kieltäytymällä ottamasta vanhoja työntekijöitä palvelukseen, voitaisiin automaattisesti estää järjestelyn katsominen liikkeen luovutukseksi (EYT 20.11.2003, C-340/01). Koska liikkeen luovutusta koskeva lainsäädäntö on säädetty henkilöstön aseman turvaamiseksi yritystoiminnan muutostilanteissa, oikeuskäytäntö kallistuu rajanvetotilanteissa herkemmin liikkeen luovutuksen puolelle.