Piru asuu yksityiskohdissa – myös Kela-korvauksia uudistaessa
Hallitus tiedotti viime viikolla Kela-korvausten jatkovalmistelun linjauksista. Lausuntopalautteen ja Kelan tilastojen pohjalta on tehty merkittäviä muutoksia…
Hyvinvointialueiden vastuulla on järjestää sote-palvelut. Jotta palveluista saadaan mahdollisimman laadukkaat ja tehokkaat, tulee hyvinvointialueiden pystyä vertailemaan alueensa palveluntuottajia: yrityksiä, järjestöjä ja hyvinvointialueiden omaa tarjontaa.
Hyvinvointialueiden tuleekin selvittää itse tuottamiensa sote-palvelujen kustannukset ja kustannusrakenne. Kun palvelujen kustannusrakenne on selvillä, voidaan tehdä tietoon perustuvia ostopäätöksiä, ja valita aidosti parhain ja kustannustehokkain palveluntuottaja.
Hyvinvointialueet vastaavat hoivapalveluiden järjestämisestä, mutta varsinaisen palvelun ne voivat joko tuottaa itse tai ostaa yksityisiltä palveluntarjoajilta. Suomen tasolla yli 50 prosenttia vanhusten ympärivuorokautisesta asumisesta on yksityisten palveluntarjoajien tuottamaa.
HALI on vertaillut yksityisen ja julkisen tuottaman hoivan kustannuksia. Vertailussa kävi ilmi, että julkisesti tuotettu hoiva on keskimäärin yli 30 % kalliimpaa kuin yksityisen tuottama hoiva.
Väestö ikääntyy ja sote-menot kasvavat. Mikä lääkkeeksi uusien hyvinvointialueiden rahoituksen ongelmiin? Miten julkisen sote-toiminnan on tehostuttava kiristyvässä taloustilanteessa? Millaista yhteistyötä julkinen ja yksityinen puoli voisivat tehdä? Kenen etu on valinnanvapaus?
HALIn podcastin vieraana on Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVAn johtaja Emilia Kullas. Hän on työskennellyt pitkään myös taloustoimittajana. EVA on tehnyt muun muassa Soten shokkihoito -analyysin sekä kyselyitä siitä, missä kansalaiset haluavat itseään hoidattaa.