Järjestöjen on panostettava omaan varainhankintaan tulevaisuudessa entistä enemmän, mutta tuloksia ei synny ilman resursointia, riittävää panostusta ja riittävää osaamista. 

Tarvitaan osaamista muun muassa siitä, kuinka rakennetaan vetoava lahjoituspyyntö, mitkä varainhankintatekniikat valintaan, eli miten lahjoitukset tehdään, ja kuinka vaalitaan lahjoittajasuhteita. 

Varainhankinta on pitkän aikavälin panostus, jonka tulokset alkavat usein näkyä vasta kolmen tai neljän vuoden kuluttua. Rahoitukseen liittyvä osaaminen ei aina kuitenkaan ole riittävällä tasolla, jotta pitkän aikavälin vaikutuksia osattaisiin kunnolla arvioida. 

Vetoa tunteisiin ja kohdista lahjoituspyynnöt oikein 

Tarvittavasta rahamäärästä liikkeelle lähteminen on väärä suunta. Lahjoituspyynnön pitää aina perustua järjestön strategiaan eli olemassaolon tarkoitukseen. Järjestön on pystyttävä vastaamaan vakuuttavasti ja selvästi seuraaviin kysymyksiin: 

  • Miksi olemme olemassa?  
  • Mikä meidän työssämme koskettaa ihmisiä? 
  • Mihin haluamme pyytää ihmisiä mukaan? 
  • Mikä on ongelma, jonka ratkaisemiseksi pyydämme rahaa? 
  • Mitä lupaamme lahjoittajalle tehdä omalta osaltamme? 

Päätökset etenkin lahjoittamisesta tehdään aina viime kädessä tunteella. Helmasyntinä on kuitenkin kapulakielen käyttäminen ja lahjoittajien hukuttaminen tylsään faktatietoon. Asiantuntijuus vetoaa institutionaalisiin rahoittajiin, mutta tavallisen tallaajan kukkaron saa auki tunteisiin vetoaminen.  

Lahjoituspyyntöä ei kannata roiskia sinne tänne ja näin hajauttaa omia resurssejaan, vaan kohdentaa pyyntö niille kohderyhmille, jotka ovat mukana järjestön toiminnassa ja osoittavat kiinnostusta samoihin aiheisiin. 

Kohderyhmä huomioiden kannattaa myös valita kanava, jossa järjestö esittää lahjoituspyynnön sekä miten lahjoitus tehdään. Jos esimerkiksi pyyntö on somessa, kannattaa lahjoitustekniikkana käyttää mobiililaitteelle soveltuvaa maksutapaa. 

Lahjoittajan kiittäminen ja suhteen vaaliminen on yhtä tärkeää kuin pyytäminen. Kiitä ja kerro säännöllisesti työnne tuloksista, jotta lahjoittajat voivat nähdä mitä te yhdessä saitte aikaan. 

Varainhankinta vaatii sinnikkyyttä ja suunnitelmallisuutta 

Tuloksia ei synny yhdessä yössä, vaan varainhankinta vaatii erittäin pitkäjänteistä työtä, jossa hedelmät korjataan mahdollisesti vasta vuosien päästä. Ei kuitenkaan kannata lannistua.  
 
Kannattaa verkostoitua muiden varainhankkijoiden kanssa, jolloin pystyt jakamaan omia kokemuksia ja vahvistamaan omaa osaamistasi. Lisäksi kannattaa rohkeasti pyytää apua ja tukea. 

Kirjoittaja Salla Saarinen, Radical Soul Oy on toiminut yli 10 vuotta varainhankinnan kouluttajana ja konsulttina. Ensi vuoden helmikuussa 11.2.2025 hän järjestää Great Fundraising -seminaarin Helsingissä, jossa lavalle nousee kansainvälisesti tunnustettu varainhankinnan guru Alan Clayton.  

Koitko sisällön hyödylliseksi?

Keskiarvo 5 / 5. Arvioiden määrä: 3

Ei vielä arviointeja. Anna arviosi ensimmäisenä.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?